Make your own free website on Tripod.com

CROSSING THE BRIDGE - ÁTKELÉS


"U2" has a concert that starts in 17 minutes and they must all cross a bridge to get there. All four men begin on the same side of the bridge. You must help them across to the other side.
It is night. There is one flashlight. A maximum of two people can cross at one time. Any party who crosses, either 1 or 2 people, must have the flashlight with them. The flashlight must be walked back and forth, it cannot be thrown, etc.
Each band member walks at a different speed. A pair must walk together at the rate of the slower man's pace:

For example: If Bono and Larry walk across first, 10 minutes have elapsed when they get to the other side of the bridge. If Larry then returns with the flashlight, a total of 20 minutes have passed and you have failed the mission. .

DETACH HERE - ITT NYISSZANTS

Négy ember menekül egy vérszomjas banda elöl a sivatagban, amikor este egy szakadékon átívelő függőhídhoz érnek. A függőhíd egyszerre csak két embert bír el, ráadásul kell az átkeléshez egy zseblámpa is. Csak egy zseblámpájuk van. Az átkeléshez A-nak 10, B-nek 5, C-nek 2, D-nek 1 percre van szüksége. Pontosan 18 perc múlva utoléri őket a banda. Ha idejében átérnek, akkor lebontva a hidat megmenekülhetnek. Átérhetnek-e? A zseblámpát nem dobhatják.
Példa: ha átkel A és B, akkor 10 perc eltelik. Ha A hozná vissza a lámpát, akkor még 10 vagyis összesen 20 perc telne el vagyis utolérnék őket.


[PREV] [UP] [NEXT]