Make your own free website on Tripod.com

AHOGY LÁTTUK

AGÁRD

Agárdról néztük, a teljes alatt semmi felhő. Király volt!

AJKA

Ajka mellett egy ideig fogadásokat kötöttünk, hogy melyik felhőcske lesz az, amelyik a nevezetes 2 percben éppen a Nap helye előtt fog tanyázni, de úgy látszik, a felhők ezt megúnták, mert mind eltakarodtak. Rengetegen voltunk a parlagfű-réten (szerencsére még nem virágzott), ahova hétszámra senki fel nem dugja az orrát, most hirtelen 10-en lézengtünk. De hát nem becsaptak már megint bennünket ? Azt ígérték, sötétség lesz, csillagok. Egy szem fényes ponton kívül semmi. És az ég is sokkal világosabb volt, mint egy méretes, kivilágított város felett. Ami egész jópofa volt, az a vidék színei. Még a teljesség 2 percében is lehetett a fák, növények színeit látni, de olyan furcsa, éles, kékes színekben, amihez még nem volt szerencsém. Azt is jósolgatták, az állatok elcsendesednek a fogyi alatt. Ebből is látszik, hogy rég lejöttünk már a fáról. Mi a szomszéd völgyből üdvrivalgást, ordibálást hallottunk :-)

ALSÓÖRS

•Északi part, Alsóörs. Reggel 10 körül már egyértelműen tiszta volt az idő, ami megnyugtatott bennünket, mert a kocsiban-esőben alvós éjszaka hajnalán nem voltunk túl bizakodóak. Egy-két jó cseh sör és irány a part. Alsóörs strandja melletti koktélbár teraszán ültünk úgy 30-an ismerősök, körülöttünk nyüzsgő tömeg. Idegesített, hogy van, aki hót nyugodtan tud sétálgatni, mikor a hold már bele is csípett a napkorongba. Állandóan arról szövegeltek a sajtóban, hogy az állatok viselkedése, meg minden... Hát az embereké!?!!?? Ilyen pszichedelikus élményt soha életemben nem éltem még át: a sötétedés és a vele járó hőmérsékletcsökkenés döbbenetes volt, a nap mintha késő ősz lenne: süt, de nem melegít. Azok az aluminium fényű árnyak olyan különösek voltak, hogy szinte már nem is voltam magamnál. A társaság kezdett begerjedni. Hártyavékony, hullámosra szaggatott felhőfoszlányok úszkáltak az égen, ami szerintem csak tovább fűszerezte az egészet, mintha szándékosan, effektnek használták volna őket a Nap, a Hold és a Föld játékában. A teljesség előtt az emberek önkéntelenül visongani kezdtek, mindenki kikelt magából (most is remeg a kezem, ahogy írom) majd amikor hirtelen az utolsó sugarakat is beszippantotta az a földöntúli színű árny - vad süvöltésben tört ki a tömeg. Egy gigantikus bolygóközi tömeghipnózis volt az egész... Csillagok elő! És hát...hát az a gyémántos ragyogás...azok a nyalábok! És a napkitörések vöröses-rózsaszínes foltjai először a bal, majd a jobb oldalon. Áh! Aki csak a részlegeset látta, semmit sem látott. Ezt merem állítani. A teljesség vége felé elkezdtük énekelni a "Süss fel nap"-ot és újabb sikoltó eufória, mikor hirtelen dühödten kirobbantantak a szikrázó sárgás sugarak a vibráló maszk mögül. Ez az élmény mélyen belém égett, hiába a napvadász!!! A jelenség végeztével a tömeg elcsöndesült, mindenki magába szállt és rezignáltan tisztelgett az univerzum elött. Furcsa volt, én sem tudtam mit mondani. Talán azért mert nem volt ember, aki el tudta volna mondani, mit is látott és mit is érez valójában...ezért érdemes volt megszületni. Még ma is a napfogyatkozással álmodtam.

BAKONY

A Bakonyba kirándultunk a párommal, meg a legkisebb fiunkkal, egy olyan helyre, ahonnan a Kabhegy, Nagyvázsony, Tótvázsony is látszott, vagyis kb. 20 km-es sugarú körben tudtunk körbenézni. Figyeltünk, hátha láthatjuk majd a Hold árnyékát, ahogy Kabhegy felől közelít felénk — sajnos nem sikerült. A réten, ahol voltunk sok apró légy, pillangó volt. A teljes takarás előtt kb. 5 perccel fecskék jelentek meg a rét felett, és mint ahogy este, naplemente környékén, köröztek. Mikor a Hold teljesen eltakarta a Napot, minden mozgás megszűnt, és akkora csend volt, amilyet nagyon-nagyon régen (vagy talán soha sem) tapasztaltam.

BALATONAKARATTYA

a fogyi : a fények voltak a legjobbak. Sokáig nem is tünt fel hogy nem stimmel valami, pedig már jócskán belakott a hold a napból. közrejátszott a bárányrengeteg is... amikor már csak egy kicsi csík volt a nap, valami hihetetlen kisértetiessé vált a fény... majdnem függőleges oszlopokat rajzoltak a balaton vizére a felhőgombócok. ilyet még sose láttam - valószinüleg nem is fogok - hogy ellenben a szokásos felhőkön áttűző nappal, itt a fény hiánya rajzolt ki pászmákat.. percek alatt váltott át minden majdnem inverzbe... amikor bátorkodtam cucc nélkül nézni a hajszálvékony sarlót, valami hihetetlen lézer 6ása volt. eljött 1 pillanat, amikor ugyan még látszott a sarló, de már a korona felselylett /persze ez is szabadszemmel/.. aki ismeri akarattya környékét, tudja hogy van egy fennsík féleség, amiről mintegy páholyból lehet látni az egész balatoni kiöblösödést tihanyig. jobb kéz felől hihetetlen sebességgel közeledett valami sötét pamacs.. ezekután, másodpercek alatt átfordult a világ. mintha egy akvárium alól nézelődtünk volna. ekkor bukkant elő az egyik felhőfoszlány alól a vénusz, meg talán a syrius - igazából nem tudtunk viszonyitani a sok apró felhő miatt. a horizont narancssárga derengése alulról világitotta meg a felhőket. a gyürü isten volt. valahol jobb oldalon izzó gyöngysor jelentkezett, de még ekkor is tartott a teljesség... majd hosszú másodpercek elteltével következett el a visszabillenés. valóban fantasztikus volt, ahogy a világ visszavedlett a jól megszokott formájába. megint következett a gyémánt izzásu apró sarló... (narancssárga foltok rulez).. az a 2 perc egy teljesen más világot mutatott, mintha egy másik bolygó fényviszonyai közé kerültünk volna...

BALATONFÜRED

Balatonfüredről néztem a napfogyatkozást a hegyoldalból, a Jókai-kilató közelében. A teljesség előtt elég sok volt a felhő, bujkált a nap. A teljességhez közeledve a felhők vékonyodtak, es szűrőként működtek, úgyhogy a vékony napsarlót szabad szemmel is lehetett nézni, bár nem mindenki mert belenézni (én is csak 1-2 másodpercre, mert a szakadozott felhők közül bármikor előtűnhetett az erős fény). A teljesség sem volt zavartalan, azalatt is jöttek-mentek a vékony felhőfoszlányok a Nap előtt. Voltak másodpercek, amikor teljesen kitisztult, s voltak olyanok is, amikor majdnem teljesen el volt takarva az egész. Így aztán a korona szerkezetének tanulmányozasára nemigen volt lehetőség. Ezt kicsit sajnálom most, hogy olvasom, hogy a többség teljesen felhőtlenül élte át a teljességet, de vegül is nem bánom, mert a felhők valóban még egy plusz mozgalmasságot és sejtelmességet adtak hozzá az összhatáshoz, és így, ha lehet, meg drámaibb es kisértetiesebb volt az egész. Háromkomponensű természeti jelenséget láttam: Nap, Hold és felhők, úgyhogy nekem nemcsak csillagászati, hanem kombinált csillagászati-meteorológiai jelenséget volt alkalmam megtapasztalni és tulajdonképpen így igazan teljes a dolog, nem pedig steril, felhőmentes korülmények kozott ;-). Bezzeg a teljesség vége után tiz perccel kb. negyedórára teljesen kitisztult a Nap előtt az ég, aztán egy újabb szakadozott fátyolfelhő-tömb következett. A hegyoldalból pár tucat ember nézte a jelenséget, elszórva egy nagy tisztáson. Amikor eltűnt a Nap, mindenfelől sikítasokat hallottam, leginkább persze a gyerekek sikongattak örömükben, félelmükben, gyönyörűségükben, ill. ezek keverékében. Vicces volt, hogy a lakott területeken, amelyeket jól be lehetett látni, mindenütt vakuk ezrei villantak fel. Engem az lepett meg, hogy egészen a teljességet megelőző néhány percig csak alig tapasztaltam változást a fényviszonyokban (persze ezért a felhők is felelősek voltak), azután a teljesség beálltával nagyon gyorsan, szinte pár másodperc alatt besötétedett, megjelent a gyémántgyűrű, majd a napkorona. Nekem a szó szoros értelmében leesett az állam, csak tátott szájjal álltam és bámultam, közben kapkodtam ide-oda, hol a tájat néztem, hol a Napot, hol távcsővel, hol meg szabad szemmel, de a számat nyitva felejtettem :) Valami torokszorítóan fenséges élmény volt, reszkettem es azt hittem, mindjárt sírva fakadok közben. Miután véget ért a teljesség, még vagy félórát üldögéltem az élmény hatása alatt, és próbáltam feldolgozni azt a csodát, amit láttam. De az a két és fél perc iszonyúan gyorsan eltelt, bár a közelemben néhány gyerek ismétlést kért, sajnos nem volt repeta... na de ha mindennap lenne egy ilyen napfogyatkozás, azt hiszem, nem tartanánk ekkora becsben ezt az eseményt, amely a világ talán legnagyobb létező csodája.

BALATONFŰZFŐ

Csodálatos volt. Balatonfűzfőről néztem, a domboldalról. Kis felhőfátyol, de az élményt nem nagyon zavarta. Hihetetlenek voltak az árnyékok, alkonyati fényviszonyok és mégis déli rövidségű árnyékok. Valaki egy idegen bolygón tapasztalható élményhez hasonlította. Ilyenek lehetnek talán a fény-árnyékok a Holdon... Ja, és a háttérben persze a Dark Side of the Moon szólt, aminek utolsó két sora: "and everything under the Sun is in tune / but the Sun is eclipsed by the Moon..." Belegondoltatok már abba, hogy milyen mázlink van, hogy a Hold és a Nap Földről látszó átmérője egyaránt fél fok? Ha csak pár százalékkal más ez az arány, már nincs talán ez az élmény. Aztán, hogy ez a véletlenek csodás összjátéka, vagy valami magasabb rendelés műve, azt ki-ki illessze be a maga eszmerendszerébe... Mindenesetre boldog vagyok, hogy láthattam.

BALATONSZÁRSZÓ

Szárszóról volt szerencsém figyelni az eseményeket. Az ég alját leszámítva egy darab felhő sem volt, teljesen tiszta volt az ég. Lehet, hogy pont ezért látszott csak a Vénusz (bár az nagyon). Semmi más csillagot nem láttam, pedig elég kandúr látcsővel vizslattam az eget. A Merkurt pedig nagyon szerettem volna megnézni. Merre volt a Merkur a naptól?

BALATONSZEMES

Balatonszemes... hihetetlen... még mindig borzongom a beszámolókat olvasva...

BALATONVILÁGOS

•Balatonvilágosról láttam és azt kell mondanom: WOW!! Mint az sokan írták, ezt nem lehet írásban, szóban, de még fényképekben sem visszaadni. A hangulatot, az érzést, azt a fantasztikus sejtelmességet egyszeruen nem lehet elmesélni. Csodás volt látni a gyémántgyűrűt, a koronát , és azok szép vöröses napkitörések is mesés látványt nyújtottak. Nagy ajándék volt ez a Természettől! Többen írták és másoktól is hallottam, hogy "nem is volt éjszakai sötétség". Persze, hogy nem. És megint csak a média baromsága, hogy állandoan a sötétséget hangsúlyozta es nagyon sok ember azért akarta látni a fogyatkozást, mert milyen jó is lesz délben éjszakai sötétséget átélni. Ha éjszakai sötétséget akarok, akkor kimegyek a házból akármelyik nap éjjel. Itt sokkal többről volt szó... a színek, az árnyak, a hangulat és főleg maga az elfogyott NAP látványa... A sötétség hozzá tartozott, de messze többről szólt ez, mint arról, hogy sötét lesz délben.

•Én is, én! Balatonvilágosról néztem, láttam, győztem. Baromi jó volt. Érdemes volt. Még mindig az élmény hatása alatt vagyok!

BOKROS

Szentesen néztem volna. 25 perccel előtte beborult. Irány Csongrád-Bokros. Ott már tiszta volt az ég. Király volt.

BUDA

•Nagyon príma helyet sikerült választanom, munkámból kifolyólag nem vagyok helyhez kötve, így Gazdagrét lankás lejtőjén leparkoltam szépen és figyeltem. Szegény apukám, és a tesómék a teljesség ideje alatt éppen felém tartottak, mert szóltam nekik, hogy itt nagyon jól látszik minden, a viszonyokhoz képest. Szóval Pesten is meg lehetett csodálni, annak akinek szerencséje volt. Nekem az volt, és mondhatom nem bántam meg. Valami fantasztikus volt, még akkor is, ha csak 95% volt. Nem lett sötét nagyon, de leírhatatlan. Közben nem tudom ki hallgatta a sláger rádiót (nem reklámnak szánom...) de hangulatos zenét adtak a jelenség idejére, helyszíni tudósításokkal, és nekem ez is közrejátszott abban, hogy gyönyörű élményben legyen részem örülök, hogy nekem megadatott ez a lehetőség, azt hiszem ez volt életem legszebb élménye

•A Szabadsághegy tetején próbálkoztam, vajmi kevés sikerrel! Marad Törökország azt még talán megéljük, már a barátnőmmel,akinek megígértem! Ha látta valaki a Merkúrt írhatna róla valami szépet!

•A balkonról néztem, mert aznap épp elég rázós napom volt. Sok munka volt, de azért az egyik kollégával állandóan néztük az eget. Kb. félóránként kiálltunk és kémleltünk felfelé, de semmi. Sajnos nem sokat láttunk az egészből. Azt viszont láttuk, hogy a Mechwart-ligetben az emberek ülnek csapatostól és az eget bámulják és mutogatnak. Tök vicc volt az egész! A védőszemüveget nem tudtam használni, mert nem lehetett rajta átlátni, így ez még inkább fokozta a helyzet abszurd voltát. Nem voltam hanyattesve eme természeti jelenségtől, lehet, hogy majd később sajnálni fogom...

• Készültem rá, mert részleges fogyatkozást már láttam. Sajnos nem tudtam szabadságot kivenni a napfogyi napjara. De ebédszünetben fölmentem a Gellérthegy tetejére. Az elején szerencsém volt, láttam, hogy a Hold kezd bekeringeni a Föld és a Nap közé. Később sajnos olyan felhők jöttek, hogy a szűrőszemüvegen keresztül semmit sem láttam, csak időnként, amikor a foszlányok éppen eltünedeztek pár másodpercre. Viszont előny volt, hogy szabad szemmel lehetett látni, mert jól szűrtek a felhők és nem kellett betartani a "két perc nézés negyedóra szünet" javaslatot. Azt azért sajnálom, hogy a teljesség ideje alatt volt a legfelhősebb és ráadasul a hegyen és az egész városban kigyulladt (talán magától) a közvilágítás. Ha csak pár kilométerrel arrábbról nézem, mondjuk, a felhőtlen Gazdagrétről, akkor a jelenség csillagászati részét élhettem volna át, nem a meteorológiait. Nagy kedvem van megnézni a következő fogyit.

• a Gellérthegyen néztem a szép nagy felhőket. Milyen jó, hogy nem vettem kukkoló izét. Épp akkor értek oda a felhők, amikor elkezdődött volna a fogyi balhé, de mikor vége lett elmentek a felhők. Mindenki nagyon hepi volt, főleg a japánok, akik csak ezért gyöttek. Mindegy este megnézem megint. Akkor a Hármashatár-hegy fogja eltakarni a napot. Az se rossz.

BUDAPEST

• Nekem ez most nem jött össze! Nem elég, hogy Budapesten vagyok, de a maximális fogyatkozás (12:53) körüli időben szép vastag felhők kúsztak végig az égen. Így még azt a 95%-ot se láttam :o((((((((((((((((((((

• Na én majd a következőt nézem meg. A családom Gárdonyban azt mondta fantasztikus volt, a lányomék Sárkeszin szintén tökéleteset láttak. Itt Pesten természetesen felhős volt minden.

• Lementünk a kollégáimmal a Dunapartra, a Margit-híd mellé...de a felhők miatt nem láttam semmit sem. Azon bosszankodtunk, hogy pár km-rel arrébb tisztán láthattuk volna... A közvilágítás még azt a kis látványt is elrontotta...

• Pestről néztem a napfogyatkozást és jobbára csak felhőket láttam. Azért így is meghatódtam a világmindenség kiszámíthatóságán. Ha már azt nem tudjuk előre biztosan, mikor lesz árvíz és vihar, milyen lesz holnap az időjárás, legalább a bolygók járása percre kiszámítható. Örülök annak, hogy az ember ebbe még nem tudott beavatkozni...

CSOBÁNC

Mi a Csobánc tetejéről láttuk és csodálatos élmény volt. Be lehetett látni az egész tapolcai medencét, a Balatont, és a környező hegyeken is láttuk távcsővel a tömeget. Jó volt megmászni a hegyet és megpihenni, és látni, ahogy egyre gyűlik a tömeg. A végén voltunk vagy 1000-n is! A sötétség bekövetkeztekor nagy üdvrivalgás, majd némaság, később pedig pezsgőbontások voltak, majd, előbukkant ismét a nap és mindenki elégedetten sétálhatott lefele. A sötétség előtti pillanatok katartikus élménnyel bírtak. Az a kicsi kis szelet, ami még kilátszott a napból még mindig rendkívüli erős volt. 2 év múlva Dél-Afrika? Nem is tudom. Megérné...

DEBRECEN

Debrecenből írok, itt a látnivaló a felhők miatt: 0

DEVON

• brilliant. Really brilliant. The speed of the thing was breathtaking. For about half an hour before the onset of totality — which, at my vantage point on a clifftop in Devon, England, was 11:13 a.m. — the air had grown perceptibly cooler, the sky darker. Clouds obscured the sun, so we were all, I think, secretly prepared for the last eclipse of the millennium to be a terrible disappointment. Instead, at about 11:11, the world changed: I had the distinct impression of a giant machine running out of power; light drained from the sky, the temperature plunged and quickly we stood in total darkness. A total silence fell, punctuated suddenly by the frantic screeching of seabirds wheeling below us. We couldn't see the corona; but after about a minute of total blackness you could make out an extraordinary dawn in the west, with colors that I have never before seen — a palette of muted silver grays. The dawn raced toward us; you could see it bathing headlands and capes in its weird light. The colors finally reached our cliff; we'd been in totality for almost exactly two minutes. My group cracked open a bottle of champagne, while a mountain biker who had pedaled down the path did the sensible, English thing: he unpacked a portable stove and brewed a cup of tea.

DUNAFÖLDVÁR

•Dunaföldvár, a Duna partján.... Nagyon megrázó és félelmetes volt.... Egyszerűen nem tudom magam túltenni rajta. A teljesség elött tíz perccel kezdtük igazán érezni a sötétedést. Bár a színek megmaradtak, de mégis mintha valaki a fényeröt lecsavarta volna...egyszerüen nem lehet leírni. És ahogy a teljesség elötti utolsó percben már látható volt, ahogy hirtelen sötétedik el a világ... És azután fellobbant a napkorona... döbbenetes volt. Soha nem éreztem még ilyen hatalmas dolgot...

•Mi is Dunaföldvárról a híd mellett néztük a napfogyit, én is csak azt mondhatom, hogy csodálatos volt, előtte pár perccel még néhányszor befelhősödött, de a nagy pillanatban tökéletes volt, utána 2 órát vártunk az ökörfogyatkozásra, abban már nem volt részetek?

•Mi is Dunaföldváron éltük át, a dombtetőn a kereszt mellett. Igazából véletlenül találtuk meg, Soltvadkertre mentünk először de ott reggel ömlött az eső. Ezek után addig mentünk Nyugat felé, amig nem volt felhő. Egyszerűen félelmetesen jó volt, várakozáson felüli. A dombról be lehetett látni az egész Dunakanyart Dunaújvárosig, de főleg azért volt jó , mert egy csillagász csapatatot találtunk ott fent, mindenféle távcsövekkel , kivetitőkkel stb. Az elsuhanó Holdárnyékot sajnos nem láttam, de a tekjesség alatt az alkonyat körbe az egyész látóhatáron fantasztikus volt! Ahogy jöttünk le a dombról az aszfalton látszott a sarló Nap kivetitett képe a lombok alatt. ( Ezt nem tudom , hogy müxik pontosan ) Megérte a szabit, a koránkelést, mindent.

DUNAÚJVÁROS

Dunaújvárostól picit délre az 51-es úton voltam egy mezőn. Számomra az volt a legérdekesebb, hogy a részleges napfogyi alatt olyan lassan sötétedett, hogy szinte észre sem lehetett venni a folyamatot. A teljesség előtt 1 perccel gyorsultak fel az események úgy, hogy mindenki meglepődött. Körülöttem a mezőn ohhhh, jujjjj, .... felkiáltások hallatszottak, amikor teljesen eltűnt a nap. Erős félhomályba borult a táj, a horizonton vöröses derengés látszott. Olyan csodálatos volt, hogy sohasem felejtem el. Mikor hazaértem, megnéztem a tévé által közvetített napfogyit. HÁÁÁT, köze nem volt ahhoz, amit én láttam. Én élőben teljesen kontrasztosan láttam a gyémántgyűrűt (felhő egy szál se!!), míg a tévében csak valami elmosódott dolgot lehetett látni. Sokat veszítettek azok, akik nem jöttek el a teljesség sávjába.

DUSNOK

Dusnokról néztem, mert mi is benne voltunk abban a bizonyos sávban, ahonnan 100%-os napfogyit lehetett látni!!! Nagyon nagy élmény volt mindenki számára!!! Nálunk egy felhő sem volt az égen, az idő gyönyörű volt, így a fogyatkozás minden egyes részletét láttuk. Még videofelvételt is készítettünk róla, és nagyon jól sikerült! Reggel még azt hittem, hogy nem fogunk az egészből semmit sem látni, mert akkor még be volt borulva, de aztán mire elkezdődött, nagyon szép idő lett.

FELVIDÉK

•Nálunk Nagykaposon is felhős volt az ég. Teljes sötétség nem volt, de a levegő hőmérséklete érezhetően csökkent. Fél 2 körül kiderült, de csak a napfogyatkozás végét láthattam, az is szép volt. Az egyik kollegám Szegeden nézte a napfogyatkozást, és azt mondta, hogy elmondhatatlan élmény. Sajnos nekem már ilyen élményben nem lesz részem, hacsak nem hibernáltatom magam.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY

Én meg csak álltam ott 2 percen keresztül és nem hittem el, hogy ez igaz lehet! Úgy jártam mint a bácsi a zsiráffal! Én a kertünkből néztem Vásárhelyen, ahol egy kicsit megijesztettek minket a felhők, így a fogyást nem nagyon tudtuk nyomon követni, de azért néha-néha abból is el-el kaptunk egy pillanatot, a vége felé meg a felhőn keresztül napszemüvegben is simán lehetett nézni! Aki nem élte át a teljességet az rengeteget vesztett! Még az utolsó pillanat is amikor látszott a nap vékony sarlója összehasonlíthatatlan a teljességgel! Arra a két percre minden megszünt létezni. Döbbenetes volt átélni, hogy milyen jelentéktelenek vagyunk, hogy az hogy mi egyáltalán itt lehetünk, hogy élhetünk az nem más mint egy óriási véletlen! Legalábbis én ezt éreztem és nem tudom megmagyarázni, hogy miért! Jelentéktelenül, kicsin és védtelenül bámultam az eget. Láttam a csillagokat! Nem tudom milyen csillagokat, de láttam ötöt összesen, láttam a Nap koronáját! Láttam az előbukkanó Nap sarlót szivárványt rajzolni a bárányfelhőkre, láttam a szeretteimet örülni! Asszem egy kicsit más ember lettem!

KABHEGY

•A Kabhegyről néztem végig a napfogyatkozást, majdnem körpanorámával. Szerencsére egy szem felhő sem takarta a napot. Éji sötétségre számítottam, de így is csodaszép volt. Mikor már csak a nap harmada látszott, akkortól érzékelni lehetett, ahogy fokozatosan, de gyorsan sötétedik. Furcsák, élesek voltak a színek és kontrasztok. Mikor teljes lett, olyan volt, mintha körben a látóhatáron hajnalodna. Félelmetesen gyönyörű volt.

•Kabhegy kilátótorony ...Volt egy kérdés Merkúrrol : Láttam de csak rövid ideig... mert nem arra voltam kiváncsi igazából...apropo szemfájás van már valakinél?

KARLSRUHE

Karlsruhe mellől, Bruchsal-ból néztem végig a teljes napfogyatkozást, mert idáig bírtam az autópályán eljutni. Aki ismeri a német autópályákat, az tudja hogy napfogyatkozás nélkül is dugósak. Így nekem ezt a 120 km-es utat sikerült is 3 és fél óra alatt megtennem Frankfurtból. Az idő persze pocsék volt, esett az eső és felhős volt az ég. A teljes fogyatkozás elott 5 perccel sikerült lekecmeregnem az autópályáról és 1 percig gyönyörködhettem a látványban. Én már 10 éve erre a pillanatra vártam, így nekem nagyon sokat jelentett. Ja, mire leparkoltam , addigra felettünk teljesen kitisztult az ég is. Ezt a mázlit! Egy megfigyelés: miután kivilágosodott, úgy két perccel utána, madárcsapatok nagy tömegben kezdtek el riadtan repkedni. ( Ez egy réten volt.)

KECSKEMÉT

Ez baromi szép volt, asszem érdemes volt ezért elutazni egy kicsit... Kecskeméttől egy kicsit délre voltunk, mert reggel vaciláltunk, hogy merre menjünk, aztán a cnn weather oldalát megnéztük és ott volt egy 12.25ös kép Európáról... az mutatta, hogy Kecskeméten jó lesz... Felvettük az egész teljes napfogyatkozást...BAROMI volt :)))) Aki Budapesten maradt, az szerintem sokról lemaradt, mert az igazi az volt mikor 1 percel a teljes előtt hirtelen besötétedett es mar szabad szemmel bele lehetett nezni.....hat ez gyonyoru volt!!

KEREKHEGY

Csatlakozom, én a Kerekhegyről néztem, max: olyan volt, mint egy bibliai tárgyú festmény. Ráadásul a napkollektorok sem működtek, vagy 2 óra hosszat!

KISKUNFÉLEGYHÁZA

Sötétség az volt, de nem éjszakai. Ha körbenéztél akkor láthattad a derengést, ami a holdárnyékon kívüli földfelszín/légkör által visszavert/szórt fény volt. Este amikor lemegy a nap, akkor sincs azonnal fekete éjszaka, még jó ideig van egy kis derengés. Kiskunfélegyeházától pár kilométerre láttam. Nagyon nagyon vékony fátyolfelhőn keresztül (azért látszott minden, a korona is. A nyugati oldalon mintha egy napkitörés is látszott volna). Szándékosan olyan helyet választottunk, ahonnan a környező táj nagy részét megfigyelhettük. Csodálatos volt a fényviszonyok változása ahogyan egyre gyorsult a sötétedés. Azután a napkorona látványa, majd az első előbukkanó sugár. Érdemes volt megnézni.

KISKUNLACHÁZA

Engem a vége után néhány perccel fogott el valami olyan szívszorító érzés, ami időnként a Himnusz hallgatása után. Talán azért nem közben, mert akkor az eseményre koncentrál az ember. A természet és az ember harmóniája okozhatta az eufórikus érzést, és az emberi tudás nagysága, amivel másodpercnyi pontossággal ki tudja számítani a természet rendjét. Ez még a harmadik évezred küszöbén is csodálattal tölt el. Pedig csak Kiskunlacházától kicsit délre voltam.

KOPÁNCS

Szegedtől nem messze, egy Kopáncs nevű tanyán(?), illetve annak közelében láttam a napfogyatkozást. Egy bekötőúton mentünk be, egészen addig, amíg a többieket már nem láttuk. Édes kettesben a MINDENEM-mel, a közelünkben sehol egy ember, láthattam a napfogyatkozást. Fantasztikus volt! A bogarak a madarak eltűntek, csak a madarak halk csipogását lehetett hallani, ahogy aludni készültek. A táj szinte üvegszerűvé vált, kísérteties volt! Aztán jött a teljesség, a csillagok! Csodálatos volt!

LEPSÉNY

•Lepsényig menekültünk a felhök alól, de elértük a célt. MEGA KIRÁLY volt. Azok a fények... Ment is körbe a jojo, olyan gyönyörű volt.

•Lepsényben voltam, mire odaért a vonat, már egy kicsit fogyott a nap. A pályaudvarról néztük. Nem volt teljesen tiszta az ég, de így is KIRÁLY volt!

NAGYVÁZSONY

Nagyvázsony is egészen kiváló hely volt! Közvetlen a teljesség előtt kis felhőkkel, de a lényeg alatt felhőtlen tiszat égbolt. Körben az égbolt színei! Az árnyékok, minr egy régi Zorró filmben. Elég sötét, de hihetetlenül éles árnyék.

PAKS

Pakstól északra egy szántóföld kellős közepéről néztük, az ég tiszta volt, mindent láttunk! Félelmetes volt ahogy hűlt ki a nap fénye...

•Pakson láttam. Szerencsére ott a napfogyatkozás egész ideje alatt gyönyörű idő volt, tiszta volt az ég. Azt hiszem, ezt a jelenséget TV-n soha nem lehet közvetiteni. Talán a színeket, fényeket valaha át tudja vinni valami fejlettebb technika. De az EGÉSZ hatást, nem hiszem. A közben beálló csend, a kis hőmérsékletváltozás, stb. Az egész együttes hatása olyan, mintha hirtelen valami másik bolygóra került volna az ember. Én is beettem, hogy éjszakai sötétség lesz, látni majd az összes csillagot, de nem baj, hogy ez nem lett igaz. Szerintem ez szebb és különlegesebb volt. És egyáltalán nem félelmetes jelenség. Inkább, -nem tudok jobb kifejezést erre- olyan felemelően áhitatos. Méghogy világvége...

•Pakstól észak felé néhány km-vel egy kis faluban láttam, a 6-os út mellett egy kb. 50 m magas dombon. Kb. 20-30-an jöttünk ott össze. Egész Dunaújvárosig el lehetett látni, és felhő sem veszélyeztette a látványt. Nagyon jól látszódott minden, a korona távcsővel nagyon szép volt ! A teljesség alatt teljes csönd volt, ahogy hajnalodott, a kakasok szépen rázendítettek, aztán a kutyák :-). A korona és a Hold találkozásánál alul, egy-egy élénk piros/rózsaszín felcsillanás látszódott néhány másodpercig. Ez mitől volt? (más is látta)
u.i. Mikor odaértünk megkérdeztünk egy helybelit, hogyan juthatunk fel a dombra. Ő meg is mutatta, de az út dagonyás volt, ezért kocsival nem lehetett feljutni. Mi le is parkoltunk a domb alján egy kis téren. Jött a többi napvadász, és szép sorban mindegyik kipróbálta az összes utat, ami a domb felé indult, aztán jöttek vissza, és elöbb-utóbb szépen leparkoltak mellénk... :-)

PEST

•Hát nem tudom, de szerintem nem volt valami nagy szám. Vagy csak rossz helyről néztem? Felétek mennyire volt sötét? Ahonnan én néztem (Pesttől északra) csak olyan volt mint szürkületkor, vagy ha nagy vihar jön.

•Ahogy olvaslak benneteket, egyre jobban sajnálom, hogy melóznom kellett, és emiatt Pesten maradtam. Itt ráadásul teljesen felhős volt az ég, így csak a sötétedést vettük észre. Na, majd legközelebb, de akkor már szemüveg nélkül. :-))))

RÉVFÜLÖP

Nagyon nagy szerencsém volt. Végig derült volt az idő. Nekem nagyon tetszett. A hangulat is nagyon jó volt. A révfülöpi strandon voltunk, hevertünk a parton és néztük az eget. Persze nem tudtam igazából betartani a kicsit nézek sokat pihenek utasítást, főleg a vége felé, mert nagyon kíváncsi voltam, és elragadta a tekintetemet. Fájt is egy kicsit utána a szemem, de már elmúlt. Már csak a kialvatlanságtól fáj.

SÁRKESZI

•Meg az is jó volt, hogy még fénylett a "csücske", de már lehetett látni a koronát. Ez meglepett...

•Igen, és valószínűleg ez volt (illetve ennek a teljesség utáni 'tükörképe') amitől féltek a szemészek, és persze erre méretezték a szemüvegeket is. Az említett 'csücsök' nagyon fényes és kontrasztos volt, én szabad szemmel láttam a teljesség előtti verziót. Tuti, hogy aki a sötéthez szokott szemmel telibe kapta a teljesség után előbukkanó napsugarakat, annak lehet baja (pontosan erről beszéltek mindenhol). Mi Sárkeszin, Székesfehérvártól délnyugatra 15km-re néztük, és egészen vékony fátyolfelhők kivételével tiszta volt az ég. Egy szóval: nemsemmi.•Igen, és valószínűleg ez volt (illetve ennek a teljesség utáni 'tükörképe') amitől féltek a szemészek, és persze erre méretezték a szemüvegeket is. Az említett 'csücsök' nagyon fényes és kontrasztos volt, én szabad szemmel láttam a teljesség előtti verziót. Tuti, hogy aki a sötéthez szokott szemmel telibe kapta a teljesség után előbukkanó napsugarakat, annak lehet baja (pontosan erről beszéltek mindenhol). Mi Sárkeszin, Székesfehérvártól délnyugatra 15km-re néztük, és egészen vékony fátyolfelhők kivételével tiszta volt az ég. Egy szóval: nemsemmi.

SIMONTORNYA

•Szerintem az is sokat kihagyott, aki nem dombrol/hegyrol nezte. En Simontornyan voltam, ha jol tudom tengelyben/kozelben, es nagyon tuti volt. Nehany felho bejott, de 90%-ban napos ido volt. A teljes (ejszakai) sötétseget hianyoltam, tenyleg nem kellett volna a medianak felfujnia ezt a dolgot. A dombrol, ahol voltam, le lehetett latni szinte a Balatonig. Amikor kozeledett a sötétseg, mar akkor kezdtek furcsava valni a szinek, de a csucs tenyleg a sötétseg megerkezese volt. Mint egy szinhazban... Ahol az eloadas kezdetekor a lampat fokozatosan (es gyorsan) leoltjak elsötétitik. Es utana ott volt a nap gyuruje, nagyon tuti volt. Korbe-korbe messze el lehetett latni, az eg alja pirkadati vorosesben diszelgett, mintha hajnal lenne. De mindenfele. Es amikor ujra vilagos lett, azt is lehetett latni, ahogy a Balaton felol jon a vilagossag savja. Szoval tuti volt. Szerencsenk is volt, hogy keves felho volt, es ahhoz is, hogy a teljesség az ideje feleben lathato volt (a masik feleben a felho eltakarta). Azt kicsit sajnalom, hogy nem volt tavcsovem (a teljesség alatt jol jott volna), de igy is szuper volt.

•Szenzációs volt!!! Én Simontornya mellől láttam egy domb tetejéről, szerencsére kristálytiszta égbolt volt. A közeledő holdárnyékot sajnos nem láttam, pedig próbáltam figyelni, de a teljességet azt nem lehet leírni... Számomra az volt a megdöbbentő, hogy még azalatt a 2 perc 22 másodperc alatt is milyen fényesség volt a hold körül. Meg az a mesebeli, holdbéli táj azokkal a színekkel, 10-20 perccel a teljesség előtt... Leírhatatlan... Tényleg sajnálhatja, aki nem látta...

SIÓFOK

Siófokról eszméletlenül jól látszott a teljes, sokkal szebb meg érdekesebb volt mint amire számítottam. Meg azok a fények és a nagyon éles árnyékok előtte meg utána tíz percig, na azok sem voltak semmi élmények. Én a házunk tetejéről néztem, de teljesen megértem azokat, akik esetleg napokat utaztak ezért a két és fél percért.

SOLT

•Pakstól északra, Solt mellett egy mező. A csúcspont előtt 2 perccel beállt egy felhő, az utolsó pillanatban ment csak tovább, még épp jókor.

•Solt, a MOL kúttól nem messze. Az a felhő tényleg a szívbajt hozta ránk, de idejében eltakarodott. Ilyen színeket még nem is láttam... •Solt-ról néztem. Az utolsó pillanatban értünk le, de mindent láttam és gyönyörű volt.

SOPRON

Sopronban épp csak a teljes fogyatkozás alatt volt előtte egy vastagabb felhő, de így is elcsíptük a koronát egy pillanatra. A csillagokról viszont lemaradtunk. A világítás változása viszont élmény volt. Arról, hogy a madarak elhalgattak-e, sajnos nem tudok nyilatkozni, mert az egyéb kétlábúak csivitelése lehetetlenné tett minden ilyen jellegű megfigyelést. Pedig nem is volt akkora tömeg, mint amire számítottunk. A Károly-kilátóhoz mentünk fel megnézni, mit nem látunk.

SÜMEG

Helyszín Sümeg, szőlőshegy, háttérben a balaton felvidék. Amikor eltűnt a nap karimája, lekaptam a heggesztőszemüveget, aztán egy perc múlva már vettem evegőt. Qrva szép volt. Hiába, a természet a legnagyobb sómen.

SZEGED

•Szegedről írok, és most lett vége a részleges napfogyatkozásnak, helyreállt a "rend". Szegeden egész éjjel esett, és csak délelőtt 10-re állt el az eső. 11.45. felé tisztult ki az égbolt, ekkor néztem előszőr a napba. Szegeden rengeteg turista volt, teljesen megállt a forgalom a belvárosban. Sajnos az égbolt nem volt teljesen tiszta, de éppen így volt rendkívűli a látvány, mert a felhők mögül néha kikandikáló napba szabad szemmel is belelehetett nézni. A teljes sötétség fantasztikus volt, bár én sötétebbre számítottam. A madarak az égbolton össze-vissza repültek, már az a néhány, amelyiket látni lehetett a teljes fogyatkozás 2 perce alatt.

•Én Szegeden láttam. Csodálatos élmény volt. Olyan sötét lett hirtelen, mint egy teleholdas éjszakán. Különös érzés kerített hatalmába, nem is lehet szavakban leírni. A teljesség előtt a környéken lévő kutyák vonyítottak, majd egyszerre elhallgattak.

•Szegedtől 20 km-re lakom. Kimentem 1 mezőre és onnan leskelődtem. Szerencsére a reggeli vihar elhúzott Szeged felé és apró felhőcskék tekeregtek az égen. Amikor a Hold eltakarta a Napot... hát az valami fantasztikus volt. Kb. tudtam mire számícsak, de ez még ezt is felülmúlta. 1szóval leírhatatlan volt.

SZEKSZÁRD

Láttam!!!! Szekszárdon nagyon jó volt. Tiszta volt az ég, minden rendben zajlott. Éjszakai sötétség nem volt, de a fokozatos elsötétedés, a levegő lehűlése és a színek változása különleges élmény volt. Nem is beszélve a teljes napfogyatkozás látványáról...

SZÉKESFEHÉRVÁR

•Elég penge volt az biztos. Fehérváron néztem. Először nagy volt a pára mert kissé felhős volt az ég, de aztán kitisztult. Reméljük, jövőre is megismétlik, de akkor legalább 3 órásra kellene tervezni, de azért ez a demo is jó volt :))))))))

•Székesfehérvárról láttam a napfogyit. Onnan 100%-os volt... és a felhők is szétfutottak a teljesség idejére. Klassz volt nagyon, csak rövid ideig tartott. Utána rohantunk vissza Pestre, hogy elkerüljük a tömeget.

TAB

Tabon egy domboldalon láttam. Fellettünk szinte végég szikrázóan tiszta volt az ég. Az eddigi élménybeszámolók teljesen megegyeznek az én érzéseimmel, már amit le lehet írni belőlük. Viszont a gyerekeim is valami nagyon jót láthattak, a kisebbiket ugyanis a két perc után amikor megengedtük, hogy szabad szemmel is nézheti nem akarta abbahagyni és szó szerint le kellett fognunk a feleségemmel és be takarni a kezünkkel a szemét, hogy ne nézze tovább (2.5 év). A nagyobbik (6.1 év) úgy kommentálta, hogy mégis vannak olyan sugarak a nap körül amiket ő a rajzaira rajzol, pedig én (37.4 év) eddig azt mondtam neki, hogy az csak egy korong. Szóval már értem azokat akik képesek mindegyik után odautazni. Dél-Afrika?, Törökország? Találkozunk.

TIHANY

•Az eseményt végül is a Tihanyi apátság tövéből sikerült szemlencse végre kapnom. Csak röviden: ahogy a reakciókat elnéztem teccett az embereknek, de volt némi csalódottság is (naiv fiatalok részéről). Erről a média tehet, túlzottan felkrenkelte a közönséget. Nekem természetesen nagyon ott volt a dolog, bár a horizont világos volt, kicsit sötétebbre számítottam én is. Hiába no, csak az árnyékkónusz végét csíptük el. Vénusz 10 percel a teljesség előtt már megvolt, a Merkurt takarta felhő de sikerült meglátnom (szerintem egyedül a körülöttem álldogaló 2-3 ezer ember közül.) A korona szálas szerkezete rullált mindent. Aki csak szabad szemmel, távcső nélkül nézte a koronát az ne is gondoljon bele mit hagyott ki. Ez a látómező kép "beleégett" az emlékezetembe, az biztos. A kromoszférat nem láttam, egyszerűen megfeletkeztem keresni es figyelni. Átkozottul rövid volt az idő, és közben nagyon intenziven figyeltem a környezetet is, a Balaton, a horizont derengése, a felhők, az égbolt mélysötétkékje mint valami szürrelista festmény, fennséges. Rájöttem hogy ez egy nagy közösségi élmény is. Már sajnálom hogy nem Siófokra mentem, ott 400 ezren voltak. A cserkészeknek nagyon jó volt, az apátság melletti épület ablakaiból figyelhettek, irigyeltem őket. Univerzum-élmény rulez!!!

•Valaki bárányfelhőket emleget, nekem Tihanyból altocumulosok zavartak be egy picit, még úgy 12:15 tájékán. Ezek hosszanti hullámszerű felhősávok, elég ritkák, és ilyen fényviszonyok között szinte teljesen új arcukat mutatják. Valahogy úgy tünt mintha teljesen ellaposodnának (2 dimenziós felhők), és a színük (az árnyékok ott fent is változtak) is teljesen valószerütlenné vált. A felhősávok között szűrővel, a felhősáv takarásában néha szabad szemmel lehetett nézni a sarlót. Ezeket a felhőket különben az un. Lee-hullámok hozzák létre : front utáni időben a magashegységeken (Alpok, vagy É-Kárpátok) átbukó levegő az átbukás miat rezgésbe jön, ami még több 100 kilométerrel arréb (Balatonnál) is megvan. A rezgés felszálló ágában jön létre a felhősáv, a leszállóban a felhőmentes sáv. A csillagászatihoz tényleg egy pluszt adott a meteorológiai esemény. A szegediek és környékiek gondolom erről egész máshogy vélekednek :( A teljesség kezdetekor tényleg ezernyi vaku villant meg a déli parton, én egy pillanatig fel sem fogtam mi ez a szikrázás a túlparton.

•tihanyi strand : ennél jobb helyek nem nagyon lehettek. A teljesség előtti két-három percben kezdett csak halványodni a fény, sőt pólótis fel kellett venni olyan hűvős lett !!! (strand öltözethez képest) Ami extra volt és nagyon tetszett : a Balaton tele volt vitorlásokkal, persze mindegyik egy helyben állt, mintha egy festmény lett volna.

•fogy a nap, lehűlő levegő, hajszálvékony napkorong, ováció, félhomály, nap sehol, napkorona, néhány csillag, csend, tömeg, madarak tömege a tó felett, forgolódó emberek ("MOST MI VAN ???"), első sugarak, ováció, boldog arcok - Tihany, 1999. augusztus 11. ~13-14 óraVELENCE

Éppen hazafelé tartottunk. Még Olaszországban, Velencétől nem messze láttam a részleges napfogyatkozást, délben, mivel csak ekkor álltunk meg. Pontosan félholdnyinak tűnt a napocska. Utána már csak annyit lehetett észrevenni szabadszemmel a buszból, hogy szürkület van, de az autópálya melletti településen az érzékelő lámpák már bekapcsoltak. Meglehetősen 'sötét' volt. Azért tűnt még sötétebbnek a kelleténél, mert egy kissé be is volt borulva.

VELENCEI-TÓ

•A Velencei-tótól észra Velencei hg.-ből láttam, döbbenetes volt.

•mihelyt leértünk Velencére, elkezdett esni és teljesen kilátástalannak tűnt az egész. Aztán 10 óra tájban kiderült az ég és egész jó idő lett. Az öcsém talált egy helyet egy magaslaton, így aztán a társaság felvonult a dombra. Fantasztikus volt! Nem is az tetszett, ahogy a Nap elfogy, ... a gyémántgyűrű szép volt. Amikor bekövetkezett a teljesség, a hegyek, dombok (jól ráláttunk a tóra és a környező dombokra) narancsos fényben világítottak, és felettünk valami sosemlátott, misztikus félhomály volt...olyan volt, mintha egy nagy madár szállt volna a Nap elé...feledhetetlen volt, bár nem hajlok a miszticizmusra. Még jó lett volna nézni vagy fél órát...Velencén kb. 1 percig tartott... Az állatok nem hallgattak el. Nagy élmény volt és úgy döntöttem, hogy megvárom a következő magyarországit is!!:-)

ZAMÁRDI

Zamárdiban láttam! Tiszta volt az ég, pedig reggel 6-kor (még Pesten) egy lyukas fillért sem adtam volna ezért. Gyönyörű volt! Mint sokan előttem már mondtátok eszméletlen volt a semmihez sem fogható sötétség, illetve derengés. Az a pillanat tetszett a legjobban, amikor a Nap ismét kibukkant a Hold mögül és egy percre olyan volt, mint egy hatalmas köves gyűrű. (Pedig nem is szeretem a gyűrűt :) Csodálatos nap és Nap+ Hold volt!!!! :) Nagyon nem bántam meg, hogy elszántuk magunkat az élőben való megtekintésre.

VALAHONNAN (nem derült ki a beszámolóból)

•Nálunk sem volt teljes sötétség. Az csak a "folt" közepe táján van. A széle felé egyre kevésbé van sötét, körben egész világos volt az ég alja, maga az ég mélykék, csillagot is csak néhányat láttunk, de a korona azér' frankón láccott. Távcsővel főleg. + előjöttek a fránya szúnyogok, de hamar el is tűntek :)

•Néztétek a saját árnyékotokat még a beteljesedés előtt? Hihetetlen élesek voltak. Tök jól néztek ki.

•És kis sarlókat láttatok? Még kézzel is lehetett csinálni: nem teljesen összeszorított ököllel helyes kis "camera obscura"-kat gyártottunk, és szépen lehetett látni a napot (ill. a képét) a földön.

•Az is jó volt, hogy még fénylett a "csücske", de már lehetett látni a koronát. Ez meglepett... •A karima sokkal vastagabb volt, mint a fényképeken, gyögyörű koszorút alkotott! Csak azok az átkozott szúnyogok ne jöttek volna elő! És még utána is percekig csíptek, az ingerületek lassabban vivődtek át bennük - ti., hogy vége az "éjszakának" -, mint egy bálnában! :) Az biztos, hogy kár lett volna kihagyni egy ilyen tüneményt!

•Ezért a 2 percért utaztam 800 km-t. A napfogyatkozás képét lehet látni a TV-ben. De az érzést és a valódi látványt az nem adja át. Aki látta, tudja miről beszélek - aki meg nem, úgyse értheti meg. •én is láttam, kúl volt

•ez a napfogyatkozas olyan csalódás volt, ami csak 100 évenkent éri az embert.. :))) (99%)

•Madarakat mi is láttunk, bár nem sok volt a környéken, de azok tényleg össze-vissza kavarogtak. A felhők -egy összefüggő, hatalmas tömb, gyak. teljesen borult volt az ég kora délelőtt- 10 perccel a kontaktus előtt húztak el a nap elől, utánuk meg a nagy kékség :))). Tényleg mázli...

•hát én nem sokat láttam... :((( a felhők...

•én ugyan még 100 km-t se mentem, de egyetértek. Erről csak azzal lehet beszélni, aki átélte. Az érzést, a szineket előtte, a gondolatokat közben - ezt csak mi, akik ott voltunk, tudjuk. és sajna nem mesélhetjük el. Nem tudhatjuk elmesélni. Nincs szavam, hogy elmeséljem.

•Az a hideg, fehér fény közvetlenül a teljesség előtt/után.. hátborzongató. Aztán a vörös horizont, ami 5 másodperc alatt láthatóan sötétül el, a "jelzőfény" a Nap sarkán, ahogy a Hold egy völgyén épp átjut egy fénysugár.. Még visszagondolni is félelmetes, pedig tudom, csak egy árnyék volt az egész. 2006 márciusában megyek Törökországba. Ezt még1x látni kell.

•ez szép volt!

•a Földön tapasztalható legszebb, legmeghatóbb természeti jelenség :)

•A fényképek, videófelvételek csak töredékét adják át az egésznek. Egész egyszerűen ANNNNNYIRA GYÖNYÖRŰ volt, hogy leírhatatlan. A legmegdöbbentőbb számomra a hirtelen kivilágosodás volt. Esküszöm gondolkozom egy 2001-es Dél-Afrikán. Nem lesz olcsó mulatság de megéri.

•Örülök, hogy ennyien láttuk ezt a leírhatatlan élményt. Belegondoltam abba, hogy a dédunokám lesz kábé ugyanúgy huszonéves a következő napfogyatkozásnál, mint most én. A tévében (ha egyáltalán lesz) majd biztos archív felvételeket mutatnak be az 1999-es eseményekről.

•Én is láttam "bárányfelhőket" és úgy tűnt, hogy az árnyék vonalában keletkeztek majd utána tűntek el. Lehetséges hogy a levegő lehűlése miatt keletkeztek?

•Talán ha én sem tudnám, hogy mi történik, én is frászt kapnék az ijedtségtől.

•Titeket nem zavart (volna), ha a napfogyatkozás alatt valamilyen zenét/műsort/színdarabot... adtak (volna)? Nem bírtam volna elviselni, azért sem mentem semmilyen rendezvényre. Nekem ne mondja meg senki, hogy mire gondoljak, mit érezzek a napfogyatkozás alatt.

•Baromi volt a teljesség látványa távcsőben. Jól lehetett látni a napkorona finom ezüstös szálas szerkezetét (amit még egy fotón sem láttam). Végre minden furfangos optikai eszköz nélkül lehetett látni a protuberanciákat eredeti színükben. Volt egy szép kifli alakú belőle a Nap ny-i oldalán kb. negyed,ötöd napátmérőnyire.

•Picit sajnálom, hogy nem nagyon mertem belenézni 10-15 mpnél tovább még a plazmagyűrűbe sem, csak pillanatokig, de hát az sem volt semmi. Legközelebb viszont még távcsövet is viszek. Sajnos hatott a sok hülye pánikkeltés :( Úgy tudtam, hogy a "gyöngysor", de főleg a vékony sarló nem nézhető szabad szemmel.

•Gyönyörűséges volt a napfogy. Arra mifelénk a fecskék a teljesség idejére visszahúzódtak a fészkeikre és elhallgattak, a tyúkok lassan kárálva beindultak a tyúkólba, a kutyák teljesen elhallgattak és behúztak az ólba. A macskák viszont oda se' bajszintottak... békésen szundiztak, ettek, vagy bármi... Próbáltam nézni, hogy látok-e olyan virágot, amelyik becsukódik, de nem láttam. Meg köllene ismételtetni ezt az egészet, így nem lehet tudományos kutatni, nahát! :-)