NET-SZÓTÁR


Az alábbi szószedet az internet használata közben gyakran előforduló - jobbára angol - kifejezéseket, illetve azok rövid magyarázatát tartalmazza.
A B C D  E F G H  I J K L  M N O P  Q R S T  U V W Y  Z


[UP] [NEXT]

A

Access number:
telefonszám, amelyen az előfizetők internet-szolgáltatójukat vagy online-szolgáltatójukat felhívhatják, s csatlakozhatnak az internetre.
Account:
internet-szolgáltatás használatának joga, általában név vagy más azonosító és jelszó (password, lásd lejjebb) alapján.
Address (cím):
az interneten általában háromféle cím használatos:
   E-mail-cím: szabványosított formájú cím, amelyre tulajdonosának elektronikus levelet küldhetsz. A cím komponensei: a felhasználó azonosítója (user-ID), az @ jel és a domain name (lásd lejjebb).
   IP-cím: pontokkal tagolt, kötött formátumú számsor (például:196.56.47.340), amely az internetre csatlakozó számítógépek azonosítására szolgál.
   URL-cím (lásd URL)
Mail City
Sign up for a FREE email account!
Mail City
Itt is kaphatsz ingyen e-mail címet. De az atyafi@mailcity.com címet már lefoglaltam!
Address book:
e-mail-programok szolgáltatása, amelynek segítségével tetszőlegesen változtatható listát készíthetsz a fontos és gyakran használt e-mail-címekről. A listát kinyitva azután egyetlen kattintással megcímezheted üzeneteidet.
America Online (AOL):
amerikai központú, fizetős online információszolgáltató, amelyen keresztül az előfizetők az internetre is kiléphetnek.
AltaVista:
az egyik legnépszerűbb kereső program, melynek segítségével tárgyszavak és szócsoportok beírása alapján kereshetsz információt az interneten.
Animated:
mozgó (látványelem, grafika, pl. animated GIF, lásd GIF).
Anonymous FTP:
internetes adatátviteli lehetőség, amelynek segítségével távoli számítógépekre (mint szerverekre) kapcsolódhatsz, azokon file-okat kereshetsz, amelyeket azután saját gépedre letölthetsz anélkül, hogy a távoli gépen account-od lenne.
Applet:
Java nyelven (lásd lejjebb) írott egyedi program, amely csak egy-egy bizonyos web-oldalon működik. Amikor a felhasználó az adott web-oldalra látogat, a speciálisan tervezett applet program automatikusan letöltődik a gépére, s onnan működtethető. Szigorú biztonsági szabvány óvja a felhasználó gépét az appletek letöltése közben, így nem kell attól tartani, hogy az adott applettel esetleg pl. vírusokat is "importál" a felhasználó. Ennek érdekében az appletek sem a gép memóriájába írni, sem onnan olvasni nem tudnak.
Application (alkalmazás):
önálló program, amely a felhasználó irányításával előre meghatározott feladatokat hajt végre anélkül, hogy a gépre letöltődne. Ilyen alkalmazások pl. a Web böngészők (browserek).
Archie:
speciális szoftver, amelynek segítségével anonymous FTP-lehetőséget biztosító site-okon file-okat kutathatunk fel. A keresett file-ok megtalálásához azonban ismernünk kell azok pontos nevét.
Attached file:
e-mail-üzenethez csatolt szöveg-, kép-, hang- vagy programfile.

[UP] [NEXT]

B

Bandwidth (sávszélesség):
1. egy adatátvitelre szolgáló vonal vagy csatorna áteresztő kapacitásának leírására (nagy, közepes, kicsi) használatos szakszó. Általában bps-ban, hertzben mérik. 2. Kevésbé technikai szóhasználatban a web-oldalak letöltésének lassúságát vagy gyorsaságát is ezzel a kifejezéssel jellemzik. A nagy méretű grafikákat, amelyek erősen lelassítják egy-egy web-oldal letöltődését "bandwidth hog"-nak (magyarul kb. öszvér file-nak vagy dugónak) szokták nevezni.
Bit:
az információ mértékegysége, bináris szám, melynek értéke vagy 0 vagy 1. 8 bit egyenlő 1 byte. Az adatátviteli sebességet leginkább bit per secundumban (esetleg annak többszöröseiben, azaz kilobit vagy megabit per secundumban mérik).
Bookmark (könyvjelző):
a Netscape böngészők egyik szolgáltatása. Megjegyzi és egy listán tárolja a felhasználó által az "add bookmark" utasítás segítségével kijelölt URL-címeket. A bookmarkokat használva nem kell újra kereső programokkal felkutatnunk a fontosnak talált site-okat, hanem a listáról egyetlen kattintással bármikor újra meglátogathatjuk azokat.
Browser (böngésző):
alkalmazás, amellyel a www és más internet-forrásokhoz csatlakozhatunk, azaz megjeleníthetjük azokat (pl. Netscape, Internet Explorer, Opera).
Boolean vagy ('boolean logic'):
keresési logika, amelynek segítségével az AND (és), az OR (vagy) és a NOT (nem) szavakat használva több szóból álló csoportokra is végezhetünk keresést akár az interneten, akár adatbázisokban. Pl. az "inflácó NOT növekedés" sort a kereső programba beütve a "boolean logic" szerint olyan dokumentumokat találunk majd, amelyekben az infláció szerepel, de a növekedés nem.
bps:
a bit per secundum mértékegység rövidítése. Egy network-kapcsolaton másodpercenként továbbított vagy továbbítható adatmennyiséget jelöl. Ha például egy modem 57600 bps-os, az annyit jelent, hogy másodpercenként maximum 57600 bitnyi adatot képes továbbítani. Valójában a 40000 bps egy ilyen modemtől már jó sebességnek számít. A bps nagyjából tízszerese a betű/másodpercben kifejezhető sebességnek.

[UP] [NEXT]

C

Cache:
speciális memória (pl. a felhasználó számítógépén vagy egy szerveren), amely a gyakran vagy a közelmúltban használt adatokat tárolja. Mivel az adatok letöltésekor a felhasználónak a cache jóvoltából nem kell a lassúbb hard diskről vagy egy távoli szerverről letöltenie az adatokat, lényegesen gyorsabban hozzáfér azokhoz.
Chat (csevegés):
online (élő) kommunikáció. Az egyik "csevegő" által a gépbe beírt szöveget a másik "csevegő(k)" azonnal olvashatja(ák).
Click here:
angol nyelvű utasítás. Jelentése: 'kattints ide'.
Clickable (kattintható):
Olyan kép, grafika vagy szövegrészlet, amely - ha a felhasználó rájuk kattint - hyperlinkekként funkcionál, azaz az adott website-on belül vagy máshol elhelyezett site-okhoz visz tovább.
Client (kliens):
egyedi számítógép vagy számítógéprendszer, amely egy másik számítógép vagy rendszer szolgáltatását veszi igénybe (pl. munkaállomás, amely egy file-szerverként szolgáló gépről file-t tölt le).
CompuServe:
a magyar piacon is jelen lévo fizetős online információszolgáltató. Az önálló, zárt hálózatról az elofizetők az internetre is kiléphetnek (A CompuServet megvásárolta az America Online).
Cookie:
a felhasználó gépén tárolt apró információcsomag, amely egy bizonyos szerver számára fontos adatokat tartalmaz. Úgy "kerül", a felhasználó gépére, hogy amikor az illető egy bizonyos szervert először meglátogat, az adatokat "kérdez" tőle, amik az adott szerver (vagy azon belül egy elérési út, esetleg egy könyvtár) használatához szükségesek. Az első belépés után az adatokat a felhasználónak többé nem kell megadnia, ha ugyanerre a szerverre ellátogat. A cookie segítségével a gép ezt magától elvégzi.
Credit card authorization:
hitelkártya-információ megadása, illetve annak továbbítása interneten történő vásárlás vagy szolgáltatás igénybevétele esetén.
Cyberspace (kiberűr):
a virtuális tér, amelyben a számítógépes hálózatok kapcsolatba lépnek egymással.

[UP] [NEXT]

D

Data (adat):
mindenfajta formalizált és ily módon továbbításra, értelmezésre és feldolgozásra alkalmassá tett információ - tény, fogalom stb. - átfogó neve.
Dedicated line:
távközlési vonal, amelyen keresztül egy számítógép állandó, közvetlen kapcsolatban van az internettel.
Dial-up vagy dial-up connection:
számítógépek között telefonvonalon létrejött nem állandó kapcsolat.
Domain name:
az internetre csatlakoztatott számítógépek hivatalos besorolását tükröző, több elem hierarchikus sorából álló egyedi név (tripod.com). A fő domain-név elem, amely a sor végén helyezkedik el - a tripod.com esetében a "com" -, lehet országnév rövidítése (hu), jelölhet üzleti vállalkozást (com), non-profit szervezetet (org), hálózatszolgáltatót (net), katonai intézményt (mil), USA-ban működő felsőoktatási intézményt (edu) és kormányhivatalt/intézményt (gov).
Download (letöltés):
adatátvitel (fogadás) egyik számítógépről a másikra (vö.: upload).
Lycos
FTP Search
Downloads
Lycos 
Itt letölthető programokat kereshetsz kulcsszavakkal: games, graphics, screen saver, wallpaper, windows, education, ...


[UP] [NEXT]

E

E-mail (elektronikus levél):
számítógépről számítógépre küldött írásos üzenet.
Emoticon:
lásd Smiley.
Encryption (titkosítás):
file-ok speciális szoftver által történő titkosítása. Segítségével a felhasználó megakadályozhatja, hogy egy file a jogosultakon - pl. e-mail esetében a címzetten - kívül más számára is olvasható legyen.
Eudora:
az egyik legelterjedtebb e-mail-program az interneten. A program egyes változatai ingyenesen letölthetok a webcím 'freeware' listájáról.
Excite:
népszerű kereső program, információforrások tárgyszavak és szócsoportok alapján történő felkutatására az interneten.
External viewer:
web-browser programok által használt segédprogram, amellyel grafikák, hang-, video- és VRML (lásd lejjebb) file-ok jeleníthetők meg vagy játszhatók le.
E-zine:
elektronikus kiadvány, magazin.

[UP] [NEXT]

F

FAQ ( frequently asked questions)
(GYIK 'gyakran ismétlődő kérdések' kifejezés rövidítése): dokumentum, amely egy témával kapcsolatban gyakran feltett kérdésekre adható válaszokat tartalmazza.
Favorites:
a Microsoft Internet Explorer böngésző szolgáltatása. Funkciója megegyezik a Netscape "bookmarkéval".
Firewall (tuzfal):
speciális rendszervédő feladattal felruházott számítógép, amelyen keresztül a helyi hálózatokról kilépő és a befelé irányuló forgalom bonyolódik. Véd az illetéktelen behatolóktól, felügyeli a kifelé áramló információt.
Flame:
haragos, alkalmasint egyenesen sértő e-mail-üzenet, jobbára olyasvalakinek, aki megsértette a netiquette (lásd lejjebb) szabályait.
Fórum:
egy téma vagy szolgáltatás köré szerveződő levelezési (e-mail) lista, amelynek minden tagja megkapja az összes - a fórumnak címzett - levelet, s alkalma van arra azonnal válaszolni.
Frame:
a képernyőt 2-3 vagy több külön vezérelhető felületre osztó keret, melynek mindegyik része önálló funkciót lát el.
Frameless:
frame nélküli.
Freeware:
készítője által ingyen a felhasználók rendelkezésére bocsátott program.
FTP (File Transfer Protocol):
file-ok számítógépek közötti átvitelére szolgáló szabvány.

[UP] [NEXT]

G

Gigabyte:
1024 Megabyte vagyis 1024 * 1024 Kilobyte azaz 1024 * 1024 * 1024 byte.
GIF:
képek, grafikák tárolására és átvitelére szolgáló szabvány. A felirat például GIF szabványban tárolt kép-file. A grafika vagy kép lehet mozgó (animated GIF)
Gopher:
interneten elérhető szövegformátumú dokumentumok felkutatására kidolgozott rendszer.

[UP] [NEXT]

H

Handshake (kézfogás):
két egymással kapcsolatba lépő modem "bemutatkozása". A kapcsolat létrejöttekor a modemek mindenekelőtt információt cserélnek adatátviteli tulajdonságaikról, azaz 'összefütyülnek', 'összehangolódnak'.
Hardver:
amibe bele lehet rúgni :-)
Hit (találat):
egy web-oldalon található file-hoz való sikeres hozzáférés, azaz annak letöltése. Mivel egyetlen web-oldal számos file-t tartalmazhat, egy oldal letöltése annyi hit, ahány file-ból áll. Nem keverendő össze a tehát a "visittel".
Homepage
(nyitólap, ottlap, hálószem, honlap): egy magánszemély, cég, szolgáltatás vagy szervezet web-helyének első oldala, amelyre a szörföző vagy információ után kutató látogató általában megérkezik, s onnan indulhat tovább az adott web-hely további oldalai felé.
Host (gazda, vendéglátó):
olyan számítógép, amelyen a böngésző vagy információt kereső felhasználó (látogató, vendég) "landol", s amelytől információt kérhet.
HotBot:
kereső program, melynek segítségével tárgyszavak és szócsoportok beírása alapján kereshetünk információt az interneten.
HotBot
Search the Web:
Beírtam a keresőbe a "Budapest zoo magyar" szavakat. A Search gombra kattints! Kereshetsz más szavakra is. A kereséssel elhagyod a honlapomat, de a böngésződ felső sorában van VISSZA gomb: azzal visszajöhetsz :)
HTML (Hypertext Markup Language):
dokumentumok megjelenését és a dokumentumon belüli vagy más dokumentumokkal való kapcsolódásait leíró nyelv.
HTTP (Hypertext Transfer Protocol):
hypertext oldalak továbbítására szolgáló szabvány.
Hudir:
a www magyar szegletére "szakosodott" kereső program.
Hyperlink:
a képernyőn színnel vagy aláhúzással kiemelt szöveg(részlet) vagy grafikai elem, amelyre rákattintva közvetlenül juthatunk el más dokumentumokhoz.
Hypertext:
szöveg, dokumentum, amelynek egyes részletei grafikailag kiemelve szerepelnek, hogy odakattintva az adott site-on belül vagy azon kívül más dokumentumokhoz "vigye" az olvasót.

[UP] [NEXT]

I

Image map:
kép vagy grafika, amelynek részei külön-külön hyperlinkként működnek, azaz rákattintva az adott site-on belül vagy más site-okon elhelyezkedő file-okhoz visz tovább.
IMHO:
az angol "in my humble opinion" (szerény véleményem szerint) kifejezés e-mail-kommunikációban (pl. fórumokban) használatos rövidítése.
Infoseek:
az egyik népszerűbb kereső program, amelynek a segítségével tárgyszavak és szócsoportok alapján kereshetünk információt az interneten.
Internet Explorer:
az Internet Explorer a Microsoft által kifejlesztett böngésző program. Verziói letölthetők a Microsoft website-járól.
Intranet:
egy vállalaton vagy intézményen belüli önálló, internet-szabványra épülő, zárt számítógépes hálózat.
IRC (Internet Relay Chat):
az internet egyik önálló szolgáltatása (akárcsak az FTP, Telnet Gopher, www), amely speciális szoftver segítségével élő beszélgetést tesz lehetové (írásban) a felhasználók számára. A beszélgetés témakörök szerint kialakított csatonákon, "channeleken" folyik.
ISDN (Integrated Services Digital Network):
a kábeltévés hálózatok mellett a leggyorsabb kapcsolati lehetőség az internettel. Voltaképpen kommunikációs szabványrendszer, amely lehetővé teszi, hogy egy vezetéken vagy száloptikán át hangot, digitális hálózati jeleket vagy képi adatokat továbbítsanak, alapesetben 64 kilobit per szekundumos átviteli sebességgel.

[UP] [NEXT]

J

Java:
programnyelv, amelynek segítségével www-oldalakba interaktív elemeket és mozgó részleteket építhetünk be.
JPEG:
képek, grafikus dokumentumok tárolására és átvitelére kialakított szabvány.

K

Kilobyte:
1024 byte.

A B C D  E F G H  I J K L  M N O P  Q R S T  U V W Y  Z


[UP] [NEXT]

L

Leased line (bérelt vonal):
távközlési szolgáltatótól bérelt telefonvonal állandó internet-kapcsolat biztosítására.
Link:
szövegen belül grafikusan (többnyire más színnel és/vagy aláhúzással) jelzett kapcsolat egy másik, az adott site-on vagy azon kívül elhelyezett dokumentummal.
LAN (Local Area Network):
vállalaton vagy intézményen belüli számítógépes hálózat, amely nem feltétlenül internet- szabvánnyal működik (vö.: WAN).
Login / logon (bejelentkezés, belépés) log in / log on (bejelentkezni, belépni):
a felhasználó nevének és jelszavának beírása egy számítógépes rendszerbe történő belépéskor (vö.: logoff).
Logoff / logout:
számítógépes rendszerből vagy hálózatból történő kilépés - az éppen élő kapcsolat megszakítása.

[UP] [NEXT]

M

Mailing list (levelezési lista):
egy téma vagy web-hely köré szerveződő levelezési csoport, amelynek tagjai az összes, a listára érkező levelet vagy hírt megkapják.
Megabyte:
1024 Kilobyte vagyis 1024 * 1024 byte.
MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions):
szabvány, amelynek segítségével nem szöveges file-okat e-mail-üzenetekhez csatolhatsz, azaz grafikákat, képeket, szövegszerkesztővel készített dokumentumokat, hang- és képfile-okat küldhetsz e-mailben.
Modem:
a számítógép és a telefonvonal összekapcsolására használatos eszköz.
Mosaic:
az első www-böngésző program.
MPEG (Motion Picture Experts Group):
audio- és videofile-ok tömörítésére és tárolására használatos szabvány. MPEG-file-ok megnyitásához, használatához speciális szoftver szükséges.
Multimedia:
különböző jellegű adatok - szöveg, kép, hang - egyidejű megjelenítése. A world wide web például az internet multimédiás tartománya.

[UP] [NEXT]

N

Netikett:
az interneten történő kommunikáció illemszabályai (pl.: e-mailben ne használj nagybetűt, mert az olyan, mintha ORDÍTANÁL!!!).
Netscape:
az Internet Explorer mellett a legelterjedtebb böngésző.
Net surfing (szörfözés):
barangolás az interneten.
Newsgroup (hírcsoport):
a Usenet hírszóró szolgáltatáson belül kialakított hírkategóriák. A hírcsoportokba bejelentkező felhasználók megkapják a hírcsoport híreit, és a kapcsolódó fórumokban megvitathatják azokat.
News server:
a newsgroupok híreit tároló szerver, amelyen az internet-szolgáltatók hozzáférhetővé teszik a Usenet hírcsoportjainak híreit. A newsgroupok web-böngészőkbe beépített olvasóval érhetők el.
Node:
számítógépes hálózathoz csatlakozó bármely egyedi komputer.

[UP] [NEXT]

O

Offline:
a felhasználó és a szolgáltató között éppen nem élő, vezetékes vagy telefonvonal általi összeköttetés. A felhasználó tehát "offline" van, amikor nem használja az összeköttetést, azaz a vonala éppen nem él.
Online:
egymással közvetlen vezetéken vagy telefonvonalon keresztül éppen élő kapcsolatban lévo számítógépek állapotát leíró kifejezés. A felhasználó tehát akkor van "online"-ban, amikor éppen használja az élő összeköttetést.
Online-szolgáltató:
számítógépes felhasználókat telefonvonal vagy közvetlen vezetékes összeköttetés segítségével kiszolgáló szolgáltatók, pl. America Online, CompuServe.
Opera:
böngésző.

[UP] [NEXT]

P

Password (jelszó):
a számítógép, egyes programok vagy valamely internetes szolgáltatás igénybevételéhez esetlegesen szükséges jelszó, amelyet vagy maga a felhasználó vagy a szolgáltató ad.
Plug-in:
kis méretű program, amely egy nagyobb alkalmazással együtt futtatható. A plug-inek bővítik az adott alkalmazások nyújtotta szolgáltatások körét. A web-böngésző programokkal számos plug-in futtathat, amelyek segítségével a felhasználható például mozgóképeket nézhet vagy hangfile-okat hallgathat.
POP3 (post office protocol):
elektronikus levelező rendszerekben használt program, illetve protokoll, amely lehetővé teszi, hogy a bármelyik internetre csatlakoztatott gépről megnézzük villanypostánkat.
Protocol (protokoll, szabvány):
eltérő programok vagy nem azonos rendszer szerint működő hálózatok kommunikációjára szolgáló szabvány.
Proxy vagy proxy szerver:
speciális web-szerver, amely a kliensek által más, távoli szerverekről gyakran és időben nem túl régen kért információkat tárolja, s azt a gyorsabb hozzáférés érdekében a saját készenléti memóriájából (cache) hívja elő, amikor a felhasználó a távoli szerver címét böngészőjébe begépeli.

[UP] [NEXT]

Q

QuickTime VR:
Macintosh és Windows szoftver, amelynek segítségével speciális szerkezetek nélkül jeleníthetők meg a számítógép képernyőjén virtuális valóság (virtual reality) - azaz háromdimenziós - képek. A virtuális valóságként megjelenő képeket, vagyis az ábrázolt tárgyakat az egér vagy billentyűk segítségével elforgathatjuk, körüljárhatjuk.

[UP] [NEXT]

R

RealAudio:
hanganyagok (pl. rádiállomások adásának) real-time, azaz élő, a sugárzással azonos időben, számítógépen történő lejátszását lehetővé tevő szoftver.
Real-time chat:
két vagy több felhasználó közötti élő "beszélgetés" számítógép képernyőn, írásban (pl IRC).
Router:
a hálózatokon áramló adatcsomagok útvonalát kiválasztó speciális számítógép, illetve az ehhez szükséges program.

S

Search (keresés):
keresés számítógépes adatbázisban, programok és file-ok között, szövegben vagy az interneten.
Search engine (keresőprogram):
kereső program az interneten található információk, adatbázisok és site-ok felkutatására.

Search the Web:

Beírtam a keresőbe a "Budapest zoo magyar" szavakat. A Search gombra kattints! Kereshetsz más szavakra is. A kereséssel elhagyod a honlapomat, de a böngésződ felső sorában van VISSZA gomb: azzal visszajöhetsz :)


Server (szerver, kiszolgáló számítógép):
az a számítógép, amelyre a site tulajdonosa vagy üzemeltetője a web-site-ot vagy az egyéb adatbázist elhelyezi, s távoli felhasználók (kliensek) számára hozzáférhetové teszi.
Service provider (szolgáltató):
internet-hozzáférést biztosító szolgáltató.
Shareware:
az internetről kipróbálás céljából ingyenesen letölthető szoftver, amelyért azonban egy idő után fizetni kell - vagy legalábbis ildomos. Fizetség és regisztráció után azonban a felhasználó a továbbiakban teljes dokumentációt és technikai segítséget kap, valamint a gyártó megküldi a program újabb verzióit.
Signoff:
kiiratkozás, kijelentkezés fórumról vagy levelezési listáról, szolgáltatás lemondása.
Smiley:
jobbára mosolygó arcot formázó (smile = mosolyog, smiley = mosolygós) karaktersor e-mail-üzenetekben, érzelmi töltés jelzésére - pl. :-).
SMTP (Simple Mail Transfer Protocol):
az internetes e-mail-levelezéshez használt általános szabvány.
Snail mail (csigaposta):
hagyományos postai levél vagy csomag.
Subscribe:
1. előfizetés valamely szolgáltatásra. 2. feliratkozás fórumra, levelezési listára stb.

[UP] [NEXT]

T

TCP/IP (Transfer Control Protocol/Internet Protocol):
az internet működését lehetővé tevő szabvány, amelynek segítségével különböző rendszerű számítógépek és számítógépes rendszerek az internetre csatlakozhatnak, azaz kommunikálhatnak.
Telnet:
internetes szabvány és program távoli számítógépekre való bejelentkezéshez és szolgáltatásaik használatához.
Traffic (forgalom):
egy adott vonalon áramló információk vagy egy hostot, szervert meglátogató felhasználók összessége.

[UP] [NEXT]

U

Unique users:
egy site-ot egy bizonyos idointervallumban meglátogató egyedi felhasználók, konkrét személyek száma.
UNIX:
az ATT által kidolgozott, világszerte elterjedt operációs rendszer, amely kommunikációs protokollként TCP/IP-t (lásd feljebb) használ.
Unsubscribe:
kiiratkozás, kijelentkezés fórumról vagy levelezési listáról, szolgáltatás lemondása.
Upload:
adatok, file-ok távoli számítógépre történő áttöltése - pl. kliensről szerverre (vö.: download).
URL (Uniform Resource Locator):
az interneten elérhető információk forrásainak besorolására, azonosítására használt képlet. Kiderül belőle, hogy az internet mely tartományában (a www, Gopher, FTP stb), mely host-gépen, s azon belül is közvetlenül hol található a keresett adat.
Usenet:
elsősorban UNIX operációs rendszerrel működő gépek által hozzáférhető szolgáltatás. Felhasználói több ezer - különböző témakörök körül kialakított - hírcsoport (newsgroupok - lásd feljebb) híreit kapják meg e-mailben, majd pedig ugyancsak e-mailben, úgynevezett fórumokon vitatják meg azokat.
User ID vagy username:
a felhasználó azonosító jele, azaz neve, amely az e-mail-címben a @ jel előtt található.


[UP] [NEXT]

V

Veronica:
kereső rendszer, amelynek segítségével Gopherrel (lásd feljebb) elérhető információforrásokat kutathatunk fel. A keresés eredményeként olyan dokumentumok Gopher-listáját kapjuk, amelyek címében a keresésben megadott kulcsszavak szerepelnek.
Virtual Reality (virtuális valóság):
képernyőn megjelenő háromdimenziós kép, grafika, amelyet a felhasználó "körbejárhat", elforgathat.
VRML (Virtual Reality Modelling Language):
háromdimenziós képek létrehozására kialakított nyelv.

W

WAIS (Wide Area Information Server):
információs rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók több adatbázisban, az ott elérhető szövegek vagy multimédiás dokumentumok teljes szövegében végezhessenek keresést.
WAN (Wide Area Network):
olyan internetes vagy egyéb hálózat, amely nem pusztán egyetlen intézmény vagy vállalat belső hálózata (vö.: LAN).
Webezés:
kalandozás vagy tudatos keresés a www-n.
Webmaster:
internetes rendszer, szolgáltatás irányításával és felügyeletével megbízott szakember.
Webpage (web-oldal):
HTML (lásd feljebb) dokumentum a world wide weben. Általában több webpage alkot egy website-ot.
Website/web-oldalak/webhely/site:
magánszemély, cég, intézmény vagy szervezet által kialakított és fenntartott - általában több web-page-ből álló - információforrás a world wide weben (vö.: homepage).
www (World Wide Web):
világháló, az internet egyik "tartománya", amelyen egy szabványrendszer segítségével szöveges információn kívül kép- és hangfile-ok is továbbíthatók.

[UP] [NEXT]

Y

Yahoo!:
az egyik legnépszerűbb - katalógus rendszerű - kereső program internet-források tárgyszavak és szócsoportok alapján történő felkutatására.


Z

Zine:
elektronikus kiadvány, magazin (a kifejezés jelentése és használata megegyezik az "e-zine-éval" - lásd feljebb).

A B C D  E F G H  I J K L  M N O P  Q R S T  U V W Y  Z[PREV] [UP] [NEXT]